MEDICINSKI MICRONEEDLING

Številni drobni vbodi z iglicami spodbudijo naravno obnovo kože ter jo zgladijo, učvrstijo in pomladijo.

NA KRATKO:

 • Microneedling je minimalno invazivni poseg pri katerem s številnimi drobnimi iglicami prebadamo površino kože. Mikroskopsko majhne poškodbe spodbudijo izločanje rastnih dejavnikov in obnovo osnovnih gradnikov kože kot sta kolagen in elastin.
 • RF NEED je profesionalna naprava, ki ima konico s 16 iglicami in natančno nadzorovano globino (do 3.0 mm) in število vbodov (do 1920/min).
 • Omogoča vnos hialuronske kisline in aktivnih učinkovin (vitamini, peptidi, rastni dejavniki) v srednje plasti kože.
 • Rezultati so odvisni od pravilne izbire nastavitev ter tehnike za posamezno področje. V grobem lahko pričakujemo 10-15 % zmanjšanje brazgotin po aknah ali drobnih gub po vsakem posegu. Poseg je priporočljivo večkrat ponoviti.
 • Uporabljamo ga za zmanjševanje brazgotin, aken, strij, plešavosti in pomladitev kože.
 • Odvisno od globine vbodov se takoj po posegu lahko pojavijo rdečica, modrica in oteklina, ki praviloma izginejo v nekaj dneh
 • Dolgotrajni zapleti so zelo redki, med njimi je najpogostejša po-vnetna hiperpigmentacija.

KAJ JE MICRONEEDLING?

Microneedling je poseg pri katerem s posebno napravo naredimo več dest tisoč drobnih vbodov skozi površino kože in s tem spodbudimo naravne procese celjenja v površinskih in srednjih plasteh kože. Nadzorovana poškodba kože sproži signalne poti in izločanje dejavnikov, ki vodijo v rast in obnovo celic ter tvorbo kolagenskih vlaken in elastina. Kolagen in elastin sta glavna gradnika vezivnega tkiva, ki koži daje strukturo, čvrstost in elastičnost. Povečanje debeline kože in števila pravilno urejenih kolagenskih vlaken so pokazale tudi histološke preiskave vzorcev kože odvzetih z zdravljenih predelov. Microneedling uporabljamo predvsem na obrazu, čeprav je namenjen tudi zmanjševanju brazgotin in strij po telesu. Številne drobne luknjice, ki jih pri posegu naredimo v kožo olajšajo vstop aktivnih učinkovin in hranil v dermalno plast kože, kjer potekajo najbolj živahni procesi obnove.

KAKO UČINKOVIT JE MICRONEEDLING?

Glede na rezultate pravilno zasnovanih znanstvenih raziskav je microneedling varen in učinkovit način obnove kože. Učinkovitost in možnost zapletov je v največji meri odvisna od naprave, natančne tehnike, hitrosti, globine in števila vbodov ter lastnosti kože na zdravljenjem predelu. Izvajalec mora glede na znanje in izkušnje nastavitve prilagoditi vsakemu posamezniku. Kot pri ostalih estetskih posegih je zadovoljstvo po posegu odvisno od pravilnih indikacij ter dejanskih pričakovanj. Histološke preiskave vzorcev odvzetih 6 mesecev po obnovi kože z microneedlingom so pokazale znatno večjo količino kolagena in odebelitev epidermalne plasti kože za 40%. Glede na klinične raziskave lahko pacienti po enkratnem zdravljenju z microneedlingom ustrezne globine pričakujejo 10- 15 % izboljšanje. Za zadovoljive rezultate je torej potrebno poseg večkrat ponoviti z 4- 6 tedenskimi presledki. Podobno stopnjo izboljšanja lahko pričakujemo, ko microneedling uporabimo za omilitev znakov staranja in zmanjšanje površinskih gub. Učinkovitost posega izboljša pravilno izbrana sestava aktivnih učinkovin (peptidi, vitamini, rastni dejavniki, traneksamična kislina), ki jih z iglicami vnesemo v kožo.

ALI JE POSEG BOLEČ?

Bolečina med posegom je odvisna od globine in hitrosti vbodov, zdravljenega predela in občutljivosti pacienta. Razen v primerih, ko izberemo zelo plitev način delovanja,15-20 min pred posegom na zdravljeni predel nanesemo anestetično mazilo, ki je veliko bolj učinkovito od običajne anestetične kreme.

KOMU JE POSEG NAMENJEN?

Microneedling izboljša strukturo kože in postopno zgladi relief, tako da koža postane bolj gladka in napeta. Tako je v prvi vrsti namenjen glajenju atrofičnih in hipertrofičnih brazgotin (zlasti po aknah). Izboljša tudi izgled strijasto spremenjene kože. Obnova kože omili znake staranja, zmanjša površinske gube in hiperpigmentacije. Zmanjša se tudi število in velikost por in umiri cistične akne v začetni obliki. Ker izboljša prekrvavitev in izločanje rastnih dejavnikov se uporablja tudi za zmanjševanje plešavosti.

KDAJ SE BODO POKAZALI PRVI REZULTATI?

Izboljšanje strukture kože je opazno kmalu po posegu, a na končne rezultate je potrebno počakati 8-12 tednov, ko se končajo procesi celjenja in regeneracije.

KAKŠNI SO STRANSKI UČINKI IN MOŽNI ZAPLETI?

Učinkovitost in varnost posega sta  v največji meri odvisna od naprave, ki jo uporabljamo in pravilne tehnike. Da bi zmanjšali možnosti zapletov naj poseg naj opravi izkušen zdravnik ali lepotni terapevt v sterilnem okolju klinike. Microneedling je manj invaziven postopek, ki poškoduje le zgornje in srednje plasti kože in v literaturi je v povezavi z njim opisanih malo dolgoročnih zapletov. Odvisno od kvalitete in debeline kože posegi z iglicami, ki segajo do globine 1.5 mm praviloma nimajo stranskih učinkov in zapletov. So manj boleči a seveda tudi manj učinkoviti. Če globino vbodov povečamo (med 1.5 in 3.0 mm) so rezultati veliko boljši a med posegom se lahko pojavi pikčasta krvavitev, rahla bolečina in oteklina. Oteklina in manjša modrica sta lahko prisotni tudi nekaj dni po posegu. Zelo redek zaplet je več mesecev trajajoča po-vnetna hiperpigmentacija.Poseg lahko sproži tudi izbruh herpes virusa, zato je pri dovzetnih ljudeh potebna ustrezna preventiva.

ZA KOGA POSEG NI PRIMEREN?

Microneedling je kontraindiciran pri ljudeh, ki imajo :

 • hujšo obliko cističnih aken
 • aktivno okužbo s herpesom
 • virusne bradavice
 • sklerodermo
 • bakterijsko ali glivično
 • okužbo kože
 • rane
 • kožni rak
 • aktinične keratoze
 • upočasnjeno strjevanje krvi

KAKO SE PRIPRAVITI NA POSEG?

Posebna priprava na poseg ni potrebna. Vsaj teden dni pred in po posegu je potrebna močna zaščita pred soncem oziroma izogibanje soncu. 12 ur pred posegom odsvetujemo uporabo kozmetičnih pripravkov. S kože je potrebno odstraniti ličila. V primeru, da je na zdravljenem predelu prisotna okužba kože ali rana je potrebno do zacelitve poseg odložiti.

KAKO POTEKA POSEG?

Mesto posega očistimo s čistilno raztopino za kožo in namažemo z anestetično kremo, ki jo pustimo delovati 15-20 min. Občutljive predele kot je npr. zgornja ustnica lahko omrtvičimo tudi z injekcijo lokalnega anestetika, kar omogoči, da poseg opravimo popolnoma neboleče. Kožo razkužimo in nanesemo gel hialuronske kisline ter aktivne učinkovine, ki jih želimo vnesti v globlje plasti kože. Ustrezno hitrost delovanja in globino vbodov določimo glede na zdravljeni predel, debelino in stanje kože ter želeni učinek. Pri globinah nad 1.5 mm lahko koža med posegom pikčasto zakrvavi, pojavita se blaga oteklina in rdečina. Po posegu kožo očistimo s sterilno fiziološko raztopino in nanesemo kremo z aktivnimi učinkovinami, ki kožo pomiri in dodatno nahrani. Dan po posegu lahko morebitno modrico ali rdečico prikrijete z ličili.

KATERI POSEG IZBRATI?

Kot klinično preizkušena učinkovita nekirurška tehnika z minimalnim okrevanjem je microneedling v zadnjem desetletju ob spretnih oglaševalskih prijemih postala zelo priljubljena pomlajevalna tehnika. Na trgu so se pojavile številne naprave in pripomočki, od dermarolerjev za domačo uporabo do modernih naprav, ki so namenjene klinični uporabi. Čeprav gre v osnovi za enako tehnologijo, se aparati bistveno razlikujejo po učinkovitosti, načinu dela in varnosti. Na naši kliniki uporabljamo napravo RF NEED s 16-imi iglicami in prilagodljivo globino  (do 3.0 mm) in hitrostjo (do 1920/min) vbodov, ki ga uporabljaja izključno medicinska stroka.